onsdag 29. juli 2009

Kongosiktede skyldige?

Ja hvem vet? I dag rapporterer DB og VG at siktelsen utvides til å gjelde innførsel av våpen, og forsøk på å danne et kriminelt forbund, hva nå enn det siste måtte være.

Kriminelt forbund? Ja de er jo blandt annet tiltalt for spionasje og de er jo vitterlig to personer, kanskje det er det som menes med forbund?

Innførsel av våpen er jo udiskutabelt og med to hvite som sniker seg over grensa med våpen er kanskje ikke spionasje en urimelig tiltale? Mulig våpenhandel, støtte til opprørere er noe etterforskningledelsen har i tankene når spionasje blir nevnt?

Nå melder VG at karene risikerer dødsstraff, i følge en tekstmelding fra etterforskningleder Roger Wavara.

Selvsagt presiseres det at de har fått tilgang til denne tekstmeldingen, hvordan nevnes ikke..

Godeste Wavara har nok neppe tjent så mye på å sende en tekstmelding før, eller så er det kanskje normal kotyme at etterforskningsledere sender ut meldinger til tilfeldig utvalgt media, sånn helt på måfå?

Jeg er klar over at i enkelte land er korrupsjon satt i system og at det er slik det fungerer, selv om det mest sannsynlig er slik i dette tilfellet skal vi ikke la oss blende av det.

To norske karer som krysser grenser i Afrika med våpen er ikke vanlige norske gutter på ferie, VG henviser til kilder (igjen) som uttaler at en mistenker spionasje oppdrag for Uganda evt. grupperinger derfra og at de to karene er leiesoldater.

Som igjen hevder at de er i Kongo for å gjøre research til event og turismevirksomhet, hvilket høres en smule tynt ut, skulle faktisk tro at en kunne kommet opp med en bedre dekkhistorie.

Uten å ta stilling til drapet virker det faktisk som at det er endel ugler i mosen og at de neppe har rent mel i posen, jungelen i Kongo er et noe suspekt sted for event og turismeaktivitet for 2 nordmenn med automathagle og sjåfør.

Det gjenstår vel å se hva obduksjonsrapporten sier om hvilket våpen som kan være brukt til drapet men det ser ikke lyst ut for de to karene, selv om de skulle bli frikjent for drapet så har de endel andre tunge tiltaler som spionasje.

Om de skulle unngå dødsstraff så overlever en neppe 20 år i kongolesisk fengsel.

Oppdatering:

Saksdokumentene skal være klare torsdag melder Wavara og han tror det første rettsmøtet finner sted i neste uke.

Da sparker nok sirkuset i gang snart, kinkig situasjon å befinne seg i ..


Nå melder media at tiltalen mot nordmennene er klar. Tiltalen ble undertegned av etterforskere og de tiltalte nordmennene, i praksis betyr dette at etterforskningen nå er ferdig.

Dagbladet presenterer nå siktelsen mot de to nordmennene og det er jo ikke småtteri, de to hadde ID-kort fra det norske forsvaret på seg samt ID-kort fra SIG-gruppen og er dermed tiltalt for spionasje på vegne av staten Norge.

Akkurat dette høres jo meget tvilsomt ut, tilknytningen til sikkerhetsselskapet SIG-gruppen er kanskje mer trolig og ifølge kongolesisk myndighet blir dette omtalt som et kriminellt forbund som da Moland er tiltalt for å lede.

Ulovlig våpenbesittelse blir vel kanskje småtteri i den sammenhengen men det er med i tiltalen, sammen med drap selvsagt.

Guttenes forsvarer er sikker på å få nordmennene frikjent.

03.08.09
Etterforskningslederen tror på rettsak i neste uke. Tor dere det blir en rettferdig rettsak? Forsvareren har jo noen gode argumenter.

04.08.09
I dag ble bevisene overlevert domstolen, guttene er anklagd for:

Drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og kriminelt forbund.

Høres ut som et skikkelig sammensurium.

06.08.09
Domstol lover rettferdig rettsak. Det tror jeg på..

102 kommentarer:

  1. Det er godt mulig de er skyldige, men samtidig får vi klarhet i en ting, og det er at kongolesere er minst like rasistiske som vi nordmenn.

    SvarSlett
  2. Det som er latterlig her, er at norske myndigheter ikke har krevd utlevering av disse to. La dem bli dømt skyldige i Kongo men sone sin straff i Norge. Om vi nå må ut med noen hundre tusen kroner så la gå. Som du sier er nok korrupsjon blandet inn i store deler av rettsystemet i kongo og det gjør at en kongoliansk domstol er inhabil i en slik sak. derfor burde Norge få overlevert alt av beviser, evnt sende etterforskere ned dit for å samarbeide med kongos etterforskingsledere.

    Det er ikke en jakt på sannheten for å finne ut hva som har skjedd kongo driver med. det er en heksejakt for å få dømt 2 "hvite og rike" mennesker som er målet.

    Du sier at det ikke er sannsynlig at dette var en normal ferietur, jeg er svært enig. dette lukter av ordre utstedt av noen i FD lang vei. Det er umulig å si hva de egentlig drev med der nede, men suspekt? Veldig.

    Jeg savner innspill fra både Stoltenberg og Støre, innspill som da faktisk viser at de kommer til å kjempe for sine egne landsmenn. Om det skulle vise seg at dette er en militære operasjon de er blitt sendt ut på, skal da forsvingende Norge gjøre alt vi kan for at disse to blir sendt med første båt hjem igjen.

    Det snakkes mye om granskning av offiserer i forsvaret i dag. Jeg synes godt en granskning av dette burde være på sin plass.

    Dette er bare for dårlig av Norske myndigheter.

    SvarSlett
  3. Får inderlig ikke håpe at du oppfattet innlegget mitt som rasistisk på noen måte?

    At jeg kommenterer korrupsjon er bare å stedfeste fakta, selv om jeg personlig ikke har kjennskap til Kongo så har jeg kjennskap til andre afrikanske og spesiellt asiatiske land.

    Enhver som har levd i kulturer der korrupsjon er vanlig (og som jeg sa: satt i system) vil kjenne igjen endel elementer fra media's fremstilling av saken og hvordan de har fått informasjon.

    Jeg har igrunn ikke noen sterke følelser rundt dette, det er bare slik det er, selv om det nok hadde vært ønskelig å leve i et samfunn der korrupsjon ikke forekommer.

    Selv i Norge sliter vi med dette selv om vi liker å tro at vi er feilfrie, vi ser stadig media fremstille og kommentere saker der det er helt tydelig at det er taushetsbelagt informasjon.

    Å tro at noen gir ut slik informasjon gratis er nok noe blåøyd.

    Tilbake til det med rasisme, det finnes overalt, både i Afrika og Asia.

    Forskjellen er kanskje at her i Norge vil en fremstilling av noen som mindreverdig gi folk en flau smak i kjeften mens for eksempel i Asia vil det i mange tilfelle være en opplest sannhet og neppe noen som vil heve et øyebryn.

    Så hvis noen tror dette er et hvitt fenomen (rasimse) så må en nok tro om igjen, evt. få et kultursjokk av dimensjoner, avhengig av hvor en reiser:)

    SvarSlett
  4. Mener å huske at de var knyttet til et privat livvakt-eskorte byrå, og er altså leiesoldater. De har tidligere fartstid i Telemark Bataljon.
    Tror ikke de har vært på oppdrag for den norske stat.

    SvarSlett
  5. La det nå være klart at Norge har selvfølgelig ikke sendt disse to ut. Du har sett for mange Jason Bourne filmer..
    Jeg kjenner delvis til en av dem og dette er eventyrere som hadde for stor tro på seg selv og sine ferdigheter. Alt rundt dem og selve historien lukter wanna-be leiesoldater på jakt etter noe å gjøre.
    Om de er skyldige?? Jeg er overbevist at noe av tiltalepunktene er HELT på sin plass for å si det sånn.
    Hva mener du med gransking av offiserer? Igjen, det er Norge du prater om og ikke en banan republikk i et lugubert land. Hvis du hadde tatt deg bryet med å tjenestegjøre i forsvaret ville du sett at offiserene har høy standard og integritet.
    Leggg bort Hollywood filmene dine for en stund.

    SvarSlett
  6. Jeg tviler nok på at det norske forsvar eller andre norske myndigeter har noe som helst med dette å gjøre.

    Det er nok andre som står bak..

    SvarSlett
  7. Jeg kan ikke helt skjønne hvor denne antagelsen om at de jobber for FD kommer fra? Om de så har vært Brødrene James Bond på tur, så vil vel en stat nekte enhver bekjentskap uansett. Uansett tror jeg ikke Norge har interesser i i Kongo, beklager å måtte skuffe.

    Nei, jeg tror nok disse karene har rotet seg inn i noe helt på egenhånd. Men få de gjerne til Norge, så de kan sone der.

    ...og det er jo forøvrig forferdelig at de er låst inne sammen med folk som er siktet/dømt for drap...., men vent nå litt.. :-P

    SvarSlett
  8. Artikkelen i DB er rasistisk. Hjelpe meg, tenk at to drapsmistenkte NORDMENN må sone sammen med drapsmistenkte UTLENDINGER! Det blir fremstilt som om disse to kjekke og greie misforståtte nordmennene er i alvorlig fare i dette skumle fengselet. Tviler ikke på det. Men kan det hende at disse utlendingene/kongoleserne synes det er skummelt å være i fengsel med to løse kanoner fra Norge?

    SvarSlett
  9. Er de skyldige så håper jeg inderlig de blir der de er, dette stinker leiesoldater lang vei og de var ikke gode nok. Med på leken osv...

    SvarSlett
  10. Hva i helvete skulle det være av norske myndigheters/forsvars interesser i jungelen i Kongo og være, som kreves spionasje av disse 2?

    Kanskje Kristiansand dyrepark har leid Tjostolv og herr. Anonym til å stjele Silverbacks?

    Selvfølgelig har ikke Norge noe med det og gjøre.

    Og til deg som tydeligvis er overrasket over de innfødtes rasistiske ytringer, wake up. Den gode gamle: "Det er de hvite sin skyld, negrene stakkars vil ingen noe vondt." er oppbrukt.

    Det lever så mye hat og rasisme på det afrikanske kontinent at følelsene snart tar fysisk form.

    Og begrepet "Omvendt rasisme" som heldigvis ikke ble brukt av VG denne gang er noe som virkelig er rasistisk.

    SvarSlett
  11. Den Norske stat har selvfølgelig ikke spioner ute i bushen i Kongo.
    Dette er resultatet av at to norske menn har prøvd å finne seg en egen nisje for å tjene penger. Selvfølgelig har de vært klar over at dette medførte risiko....og så gikk det totalt over styr.

    Som man reder ligger man!

    SvarSlett
  12. Som prinsipp bør de dømmes i det landet de har begått forbrytelsen. Så kan jo norske myndigheter prøve å få dem hjem til Norge for soning. Blir de dømt skal de naturligvis sone sin straff og ikke få noen gjennopptagelse av saken sin her i Norge.

    SvarSlett
  13. Pengekravet fra familien til den drepte tyder på at noen har meget urealistiske forventninger om hva de kan få ut av denne saken. Helt sikkert en haug med folk rundt familien som forventer å få en bit av kaka for sin "innsats".

    Forøvrig - dersom det er fakta at en militsgruppe som drepte sjåføren så ville nok ikke familien fått en krone....

    Nærliggende å tro at noen melker kua for det det er verdt.

    Var de på oppdrag fra Uganda vedder jeg på at det var dette de var ute etter, noe som egentlig bare ville være å gjøre Kongo en tjeneste.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lord%27s_Resistance_Army
    http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Kony

    Forøvrig så har vel situasjonen mellom Uganda og Kongo ikke vært det beste og de vil nok gjerne utnytte situasjonen til statuere et eksempel og briske litt med fjæra uavhengig av om de er skyldige eller ikke.

    Tror de to gutta er kommet i en skikkelig skvis, og en retteferdig dom i en normanns øyne kan de nok se langt etter for å si det sånn.

    SvarSlett
  14. Jeg oppfatter det *ikke* som at Wavara har sendt tekstmelding til VG. Det er mer sannsynlig at han har svart på tekstmelding med spørsmål fra advokater i saken, og at VG har pratet seg tilgang til disse. Selv ikke VG ville være så dumme at de bestikker en tjenestemann til å lekke info og så skriver om at han har lekket. La meg tippe at lekkasjen er hos den anonyme mottakeren av SMS'en, hvem det enn måtte være.

    SvarSlett
  15. Var de på oppdrag håper jeg det var noe de følte det var verdt å dø for når de tok en slik risiko.

    SvarSlett
  16. Ja.

    Dessuten skal det stå: Kongosiktede, ikke Kongo siktede. Nå må denne ordelingsgalskapen snart ta slutt!

    SvarSlett
  17. Orddelingsgalskapen tar ikke slutt før folk slutter å bruke mobilen som referanse for god rettskrivning.

    SvarSlett
  18. Bedre nå? Imponerende hva enkelte lar seg irritere av :)

    SvarSlett
  19. Og jeg har ikke norsk ordbok på mobilen, akkurat nå har jeg engelsk, på forrige telefon var det thai...

    SvarSlett
  20. Legg merke til at rettskrivningpolitiet ikke visste at orddeling er med to d'er.

    SvarSlett
  21. La faktisk ikke merke til det i farten men det stemmer jo det :)

    SvarSlett
  22. Ulovelig våpen, militær bakgrunn, falske navn, ikke visum, i et konfliktområde hvor sjåføren blir skutt og de fotograferer hverandre mens de smiler og tørker vekk sjåførens blod fra bilsete.......?
    Helt klart uskyldige. Offer for korrupsjon. Negrene er slemme.
    Våre gutter gjør ikke sånt....... gjør de vel?

    SvarSlett
  23. Foto av _sjåførens_ blod??? Ikke bevist!?

    SvarSlett
  24. Hvorfor skulle uganderne sende HVITE spioner inn i kongo? Har du hørt om noe mer stupid?

    De som tror at dette ikke dreier seg om penger
    som kongoleserne ønsker fra norge vet fa-en meg lite om kongo, og afrika og for den saks skyld.

    SvarSlett
  25. Ikke bevist?
    Vel det vet vi vel egentlig ikke.... gjør vi vel?

    Har antagelig mer erfaring fra vest og sentral Afrika enn de fleste.
    Korrupsjonen er skyhøy. Kongo er blant de værste.

    Men.... det har ingen ting med hendelsesforløpet å gjøre.

    Hendelsene er som følger
    Ulovelig våpen, militær bakgrunn, falske navn, ikke visum, i et konfliktområde hvor sjåføren blir skutt og de fotograferer hverandre mens de smiler og tørker vekk blod fra et bilsete.
    Ikke sjøførens blod.......?

    Vel, da har vi hvertfall 2 nordmenn som rusler rundt med et kamera som har bilder av at de vasker vekk blod "til en annen person" fra et førersete i "en annen bil" et "annet sted" i verden. Yeah rigth.

    Hvor naive er det i det hele tatt mulig å være?

    SvarSlett
  26. De var i hvert fall ikke ulovlig i landet, det er løgn. De hadde godkjente papirer.

    At Tjostolv kjente igjen våpenet er også løgn, det gjorde han ikke.

    Kongolesiske fanger har det forferdelig i fengselet. De som ikke får mat av sine familier dør etter ca en uke, ellers er det heller ingen som får medisinsk behandling. Det er forferdelig at Kongo behandler fanger på den måten, men det betyr ikke at Tjostolv og hans kamerat skal bli behandlet slik. De er norske statsborgere og derfor har norge et ansvar.

    De jobber i et sikkerthetsfirma som de har opprettet selv. Begrepet "leiesoldater" behøver ikke å bety at formålet er å drepe andre mennesker for penger. Slik jeg har forstått det får de betalt for å bidra med sin kunnskap og sine ferdigheter for å beskytte en organisasjon e.l. som behøver det. Denne kommentaren kan virke naiv fra min side, men jeg kan garantere at det er slik det fungerer, kort fortalt.

    Hvorfor de oppholdt seg i Kongo vet jeg ikke.

    SvarSlett
  27. Man kan jo spørre seg hvem som er naiv, de som venter og ser og er skeptisk, eller de som eter rått alt de leser i avisen. Å dømme noen på bakgrunn av hva du får med deg i tabloider er helt bak mål.

    SvarSlett
  28. Kanskje ikke ulovlig i landet men jeg antar at Benelli hagla ble tollklarert?

    Sikkerthetsfirma kontra leiesoldat er semantikk, Blackwater Worldwide er et sikkerhetsfirma, hvilket er et glorifisert ord for leiesoldater i det tilfellet.

    Jeg har ikke tenkt å dømme de for drap utifra opplysninger i media, det er slett ikke sikkert at de er skyldig i drap, andre ting derimot har de dessverre et forklaringsproblem på.

    SvarSlett
  29. Bildet med blodtørkingen - en hvit pickup.

    http://www.fvn.no/multimedia/archive/00448/kongo_448491b.jpg

    Bildet av bilen de to skal ha kjørt er en champagnefarget Pajero. Til høyre litt nede i artikkelen.

    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/irak/article3169526.ece


    Mao. vi vet ikke en dritt om hva som er sant eller usant ut i fra "bildebeviset"

    SvarSlett
  30. Jeg vet ikke hva Blackwater driver med..

    Gjør egentlig du?

    Hva har det med andre sikkerhetsfirmaer å gjøre?

    Man får forresten mye mer respekt når man ordlegger seg riktig og skriver rett.

    SvarSlett
  31. Jeg har en ide om hva Blackwater driver med ja og hvorfor de er uønsket endel steder.

    Jeg har også endel personlige kjennskap i "lignende" firma som per dags dato er i Afganistan og Irak, jeg kjenner også en som jobber i et firma som blir innleid av forskjellige rederi der Somalia er et stikkord.

    Riktignok driver disse med sikkerhet og beskyttelse men faktum er at de er soldater, godt betalte, bevæpna soldater.

    I et fremmed land der de tar oppdrag for andre enn sin egen stat, jeg kaller det leiesoldat.

    SvarSlett
  32. Jeg skrev innlegget om å være "naive".
    Jeg syns tilgjengelig informasjon gir et bilde som helt klart gir guttene et forklaringsproblem. Ingen til ville gjort meg mer glad enn om begge var uskyldig og kom hjem med en "annerledes" ferieerfaring.

    Jeg kjøper argumentet om å ikke sluke medias fremstilling rått.
    Det gjør vi i større eller mindre grad alle som debatterer her. Annen informasjon har vi nemlig ikke tilgjengelig.

    Å påberope seg ekspertkompetanse på Afrika, korrupsjon drap eller leiesoldater blir litt meningsløst.

    Uansett hva vi leser, tror og mener så er en kongolesisk sjåfør drept i en bil hvor det befant seg 2 nordmenn med et ulovelig våpen og et forklaringsproblem i forhold til hva de drev med i landet.

    Håper alt er tull og at de kommer snart hjem...... men jeg tror det ikke.

    SvarSlett
  33. Blir forbannet når jeg ser hvor lite myndighetene gjør i denne saken.

    De har ingen sjanse til å få en rettferdig rettsak i Kongo. I forbindelse med vurdering av miljøtiltak i Kongo for norske skattepenger ble det konkludert med at Kongo ikke best kan beskrives som korrupt, men som kaotisk. Landet er nemlig så uorganisert at ikke en gang korrupsjon fungerer.

    Merkelig hvor mye omtanke AP skal vise for muslimske drapsmenn som Mullah Krekar og Martines Yemenittiske morder samtidig som våre egne gutter ikke en gang har krav på en skikkelig rettsak.

    Disse guttene bør hentes ut.

    SvarSlett
  34. "Blir forbannet når jeg ser hvor lite myndighetene gjør i denne saken.

    De har ingen sjanse til å få en rettferdig rettsak i Kongo. I forbindelse med vurdering av miljøtiltak i Kongo for norske skattepenger ble det konkludert med at Kongo ikke best kan beskrives som korrupt, men som kaotisk. Landet er nemlig så uorganisert at ikke en gang korrupsjon fungerer.

    Merkelig hvor mye omtanke AP skal vise for muslimske drapsmenn som Mullah Krekar og Martines Yemenittiske morder samtidig som våre egne gutter ikke en gang har krav på en skikkelig rettsak.

    Disse guttene bør hentes ut."

    Ha ha, er det deg Siv Jensen??? :-p

    SvarSlett
  35. Selvfølgelig skal guttene hentes hjem. I et system der det blir fabrikert bevis og det ikke er mulig å gjøre grundige undersøkelser kan vi ikke være bekjent av å ha nordmenn i fengsel.

    SvarSlett
  36. Men hvis det det virkelig kan bevises.... uten tvil...... at de har skutt sjåføren sin, hva da?

    SvarSlett
  37. http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/518447

    SvarSlett
  38. I denne saken er redningen kun en boks skokrem unna.

    SvarSlett
  39. Norske myndigheter har ofte vært bekymret hvis det har vært mistanke om tortur i utenlandske fengsler, om menneskerettigheter m.m. det har bestandig handlet om utenlandske fanger. Støre har ikke avvist at Norge kan ta imot fanger fra dårlige fengsel i USA. Derfor er det så rart at han synes å være så likegyldig overfor tortur, drapstrusler og terrorisering som disse to norske guttene blir utsatt for i fengslet i Kongo. UDs kommentar er omtrent bare:"Sånn er det i Kongo, ikke vårt ansvar". Maten til guttene betaler familien for. Hvis de ikke hadde hatt familie, så hadde de vel sultet i hjel. Da hadde vel Støre og hans dep. sagt; Who cares ! ! Sånn er fengslene i KOngo.

    SvarSlett
  40. Muslimske drapsmenn i Norge og våre egne gutter som dreper i Kongo
    Jeg skammer meg at jeg er Norsk. Å kalle 2 drapsmenn fra Norge VÅRE GUTTER er virkelig til å spy av
    Forresten skal det ikke mange år til at VÅRE GUTTER er Muslimer

    SvarSlett
  41. Til anonym kl.07.04; Du sier at du er norsk og skammer deg over det ! Jeg skammer meg også over at du er norsk, og håper at du vurderer å utvandre til et annet land. Kanskje Kongo passer bedre for deg ?

    SvarSlett
  42. "Våre gutter"??? Som i militæret "vår gutter"???

    Skal de ha en spesialbehandling for noe som har skjedd sivilt fordi de har vært i forsvaret?

    SvarSlett
  43. Det er i grunn rart men vi nordmenn har en oppfatning om at vi er de eneste som har rett, dvs når vi er ute å reiser så er vi jo norsk for pokker.

    Vi oppfører oss gjerne som hjemme eller helst verre og forventer at det godtas. Skulle vi sitte i baret en eller annen plass forventer vi norsk behandlig og hjelp fra norge.

    Kultursjokket kan bli stort for enkelte og hvis en vil oppleve norske forhold, være sikret norsk behandling osv så er det bare en løsning på det.

    Bli hjemme.

    Eller i det minste ikke ta sjanser på at ting går nok bra hvis en skulle oppføre seg dumt.

    SvarSlett
  44. Helt enig. Det er patetisk hvordan man tror at siden jeg er norsk kommer Støre med sin tryllestav og tar deg hjem til gamlelandet.

    Husker oppegående friske folk som satt og sutret i Thailand etter tsunamien. Akkurat som om det var en selvfølge at de skulle bli prioritert foran syke og døde.

    Eller de tre jentene i Columbia, som helt sikkert trodde at tre uskyldige unge jenter fra Norge ikke kunne bli overlatt til et Colombiansk fengsel.

    Nordmenn har en tradisjon for å tro at uakseptabel og søplete adferd er ok bare men krysser grensen. Se på pedofile i Thailand og alle de som frotser i dop de aldri ville tatt hjemme uten tanke for at 10år i fengsel i India kan være et helvete. Mange kan skylde seg selv.

    Også de som er dumme nok til å reise inn i et kaotisk land som herjes av militser, borgerkrig, voldtekt, drap osv. Det bør ikke overraske dem at tortur og tøffe metoder er hverdagskost. Til og med i Norge er metoden "nekte mat", isolasjon og innbakte trusler utbredt selv om det ikke snakkes om.

    MEN at det er selvforskyldt og at de har tatt en uansvarlig og idiotisk sjanse har ingen ting å gjøre med hvorvidt de er skyldige eller ikke.

    SvarSlett
  45. "MEN at det er selvforskyldt og at de har tatt en uansvarlig og idiotisk sjanse har ingen ting å gjøre med hvorvidt de er skyldige eller ikke."

    På ingen måte.

    Satt forresten selv i Phuket under Tsunamien, det var første gangen jeg hadde valgt vekk Safari Beach Hotel, flaks eller kanskje en beskyttende engel.

    Der jeg bodde kom bølgen i Rat U Thit kom bølgen akkurat til døra, vi var på vei ut og ned til stranda da det skjedde men søkte tilflukt på taket av hotellet.

    Gjester fra Holiday Inn og Patong Resort berget seg også opp der.

    Ble etterpå tilbudt hjemtur men takket nei, hjalp heller en kompis å komme i gang igjen med sitt foretak og valgte å bli å bruke penger da behovet var stort for akkurat det.

    Jeg syns ikke løsningen var å rømme stedet i den situasjonen.

    Det var en sterk opplevelse å stå i Bangla Rd. når bilene kjørte forbi full av lik, lukten var spesiellt ille.

    Her er noen bilder jeg tok den gangen, du må c&p linken.

    http://junkhouse.atspace.com/3/
    evt her
    http://www18.tok2.com/home/nutshell66/3/

    SvarSlett
  46. Sterkt å se. Du valgte nok riktig. Har bodd i endel familiedrevne bungalows på og nær strendene. Tenkt mye på hvordan det gikk med de familiene - overlevende har jo fått hele livsverk ødelagt.

    SvarSlett
  47. Ja det var tøft å se de lokale redde restene av livsverket sitt og selv om gjerne familie og venner var savnet så var de i gang igjen ganske kjapt.

    Derfor bestemte jeg meg for å være der og bruke penger som normalt.

    Det kan virke hjerterått men disse familiene er avhengig av nettopp handel med turister, hvis alle hadde reist hjem og latt de i stikken hadde det blitt enda verre.

    Jeg fikk faktisk kommentarer på akkurat det og fruen fikk mange takk og lykkønskninger nettopp fordi vi valgte å bli, selv om svigers gjerne ville ha oss hjem til Bangkok.

    SvarSlett
  48. Bilde nr. 12 og 13 er forresten av Safari Beach Hotel og Savoey Restaurant hvor jeg normalt sett ville bodd.

    Akkurat den gangen tok de en for stiv pris, var innom en tur når vi kom til Phuket og de unnskyldte seg veldig for akkurat det og tilbød en bedre deal men da hadde jeg valgt et annet hotell.
    Heldigvis.

    SvarSlett
  49. Denne saken ender med at guttene og deres venner/familier betaler en klekkelig sum til avdødes familie og Kongo. Deretter reiser de hjem til Norge på den Norske stats regning og havner som gjester på NRK i beste sendetid som lørdagsunderholdning. Trust me...

    SvarSlett
  50. De er skyldige. Ikke bare hadde de drapsvåpenet, det ser i tillegg ut til at folk har glemt at det satt vitner i bilen med dem.

    Hvor enn korrupt systemet der nede er, så forandrer det ikke at det er to skyldige leiesoldater som sitter der nede.

    SvarSlett
  51. Dette er nok 2 mer enn gjennomsnitlig våpen- og action-fikserte guttunger som har driti på draget mens de lekte wannabe-tøffe-leiesoldater i Afrika. At de er skyldiger er vel ganske klart! Men med noen norske oljepenger til Kongoleserne så er de nok snart tilbake i norge - og kan skrive bok på Kagge Forlag... Tipper den norske stat spytter i noen kr også....

    SvarSlett
  52. Det skal vel ikke så mye til for kongoleserne å fikse et drapsvåpen og kjøpe noen vitner...Det er bare penger det er snakk om..to nordmenn der nede trodde vel de skulle være en gullgruve.

    SvarSlett
  53. kanskje de hadde andre hensikter enn det de vil si også med tanke på hvem bestiisen til tjodolv var !!http://www.frontkjemper.info/show_person.php?P_ID=1190

    SvarSlett
  54. Angående dere som mener de bør sone i Norge om de blir dømt. Det er ikke bare bare av norske myndigheter å kreve det. Så vidt meg bekjent har vi ikke noen utleveringsavtale med afrikanske land som Kongo.

    SvarSlett
  55. Det er riktig. Kongo har INGEN utleveringsavtale med Norge.
    Mao så betyr dette at Norge ikke kan kreve disse utlevert. Det kan heller IKKE gis garantier til Norge om at dødsstraff ikke kan idømmes. Jeg har sett at noen aviser har påstått dette. Kongo har dog ikke praktisert dødsstraff på over 20 år (sist 1987). Da Norge har et meget liberalt forhold til avtjening av straff i norske fengsler, så er det lite trolig at myndighetene i Kongo vil gå med på en utvekslingsavtale. Blir de dømt så er det vanlig at dommen sones i det land forbrytelsen ble begått.

    SvarSlett
  56. Jagland kjenner visst en som heter Bongo fra Kongo. Kanskje noen bør spørre han om råd?

    SvarSlett
  57. All suspects are guilty, otherwise they wouldn't be suspects, would they?

    SvarSlett
  58. Kommentaren over meg må være en "vits" skrevet av en 11 åring.

    Hvorvidt bevisene og tiltalten mot nordmennene er fabrikerte, eller ikke - er umulig å vite. Selv her i Norge, med høy standar på rettssikkerheten samt gode beviser, så er man *aldri* sikker på at man har tatt de(n) rette person(ene). Det er ikke slik bevisføringen gjøres. Det er litt som å tro at hver gang du går til legen, så skal han bare se på deg, og automatisk komme frem med en 100% riktig konklusjon vedrørende din helse. Livet er ikke så enkelt, til tross for vitenskapens fremskritt de siste to hundre år.

    Selv om USA har en tendens til å glorifisere soldaters liv og lyst bak det å bli soldat, så er det neimen ikke slik virkeligheten er. I Norge får man greit betalt som soldat, avhengig av grad, oppdrag man tar samt utdannelse. Det er likevel søken etter spenning samt enda mer penger som frister nordmenn (som disse to) til å finne noe annet. Norske soldater er svært sjeldent brukt i farlige oppdrag - fordi den norske stat mener våre liv er mer verdt; enn for eksempel engelskmenn. Det å være soldat, eller rettere sagt, ansatt i den norske stats militær, det er en jobb på lik linje med det å stå i kassa hos REMA1000. Da tenker jeg dog ikke på alle aspekter rundt selve jobben, men heller med at den profesjonelle instillingen (i utgangspunktet) skal være lik.

    Jeg synes det er svært vanskelig å uttale seg om disse er skyldige eller ikke, på bakgrunn av den lille informasjonen vi har fått. Jeg synes derimot det er straks enklere å si at de tre norske kvinnene som ble tatt i Bolivia er skyldige. Hele saken skrek rett og slett naivitet. For de som har lest litt om dette, så er det ikke første gangen nordmenn prøver å smugle dop for bakmenn. Det er dessuten *veldig* godt betalt, tro det eller ei. Nå vet jeg ikke hvorvidt disse kvinnene fikk dårlig betalt, men historier fra folk som innrømmer de faktiske forhold viser til at betalingen er det som avgjør saken. Det finnes nok av desperate, dumme og naive nordmenn som har lyst på hundre tusen høvdinger.

    SvarSlett
  59. Blir det ikke litt feil av norske myndigheter å bare la de bli dømt for dødstraff i Kongo, men samtidig nekte å utlevere Mulla Krekar til Irak fordi det er en bitte liten sjanse for at han blir idømt dødstraff...?

    SvarSlett
  60. Litt til ettertanke for dere som forhåndsdømmer på bakgrunn av tabloide presseoppslag:

    http://bloggoversikten.com/2009/05/30/tjostolv-molands-rettssikkerhet/

    I tillegg så har de to guttene ikke presentert sin side av saken enda, det er kun påtalemyndighetenes versjon som kommer frem.

    Som siviliserte nordmenn så bør dere i det minste vente til dere har hørt den tiltaltes historie og forsvar før dere dømmer!

    SvarSlett
  61. Jeg er litt forundret over anklagen om spionasje for Norge, men de hadde altså ID-kort (gyldige?)fra Forsvaret, og påtalepunktet er kanskje formelt? Burde de ha vist disse ID-papirene på grensen?

    Jeg har lest det meste i media om denne saken, og jeg har ennå ikke observert at det skulle være noen korrupsjon eller forsøk på sånt. Inntrykket er også at politi/påtalemyndighet har gjort en grundig og seriøs jobb. Derfor synes jeg "gode nordmenn" kan spare seg å publisere sin oppfatning av rettsvesen og rettsikkerhet i et land de knapt hadde hørt om før denne saken kom opp.

    Eller som noen skriver, "Nei, jeg kjenner ikke til hvordan det er i Kongo, men jeg kjenner forholdene i LIGNENDE land"....Eeh?

    SvarSlett
  62. komisk noen vil alltid forsvare negre samme hva.. sannheten er jo at det er de som er rasister mer enn hva hvite folk er. hvorfor er han ene guttens ansikt sladdet? og ikke han andre

    SvarSlett
  63. Hørte fra en venn av meg at det bare var et tidsspørsmål før USA og NATO går inn med fredsbevarende styrker i Kongo. Hvorvidt dette er sant vet jeg ikke (noen som hvet mer?), men i en slik sak gir det mening at Norge (som en del av NATO) er iteressert i å finne ut hvem som er venn eller fiende i Kongo.

    Hva skal vi ellers med en topphemelig etteretningstjeneste her til lands?

    Men igjenn, det er ikke så særlig lurt å sende to menn som garantert kommer til å vekke oppmerksomhet (ikke-nasjonalt utseende) til Kongo for å spionere. Skulle mene at FD var smarte nok til å se slike... hull.

    Nei, da er det nok kanskje mere sansynlig at de var på feil sted til feil tid eller at det leker leiesoldater for Uganda ol.

    SvarSlett
  64. hei blåøyde naive nordmenn her!!!! NORGE med forsvarsledelsen har innrømmet at vi har spioner i iran

    http://www1.nrk.no/nett-tv/nyheter/spill/verdi/15117
    vi har så mye svin på skogen at det er vannskelig og holde rede,tror dere ikke at the war on terror påvirker halehenget til usa lille NORGE. Vi leverte utstyr og tungtvann til israel til deres atomvåpn program, http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/609438.html
    marshallhjelpa har kosta oss dyrt http://www.northernresistance.info/doc/dnv.pdf

    SvarSlett
  65. Jeg tviler også sterkt på at dette har vært en "norsk operasjon" slik tiltalen sier. Spionasje på vegne av Norge. Hva i F kan Norge/UD/forsvaret å tjene på å sende to tidligere soldater inn i Kongo for å snike rundt i jungelen.

    Man skal ha respekt for andres "systemer", lover og regler, men når etterforskningslederen kommer frem til at det er spionasje på vegne av Norge blir det for dumt. Det var det som manglet for å bevise at etterforskningen der nede ikke akkurat er bassertpå beviser, men kasnje heller en dose khat og masse fantasi.

    UD bør jobbe for å la disse sone i Norge. Det har de såvidt gjort et svakt forsøk på å få til, men fikk savr NEI.
    Spionasje for Norge er jo en god grunn til å ikke slippe dem tilbake til Norge, ikkesant:-)

    SvarSlett
  66. "hei blåøyde naive nordmenn her!!!! NORGE med forsvarsledelsen har innrømmet at vi har spioner i iran"

    Smart med Spioner i Iran, bortkasta skattekroner i Kongo
    Det er forskjell på et Iran (stort land med mange innbyggere, radikal islamisme med muligheter for å skaffe seg atomvåpen,) og Kongo (Land i Afrika, verdendelen som krangler og dreper så mye innad, at de ikke har tid til å tenke på annet en borgerkriger og max nabolandet.

    Krigsherrer i Afrika fører ikke hellig krig fordi noen bomba eller sa imot nabolandet dems.
    Det er en annen sak med de radikale muslimske folkegruppene som mener at ALT mot enhver annen muslim er et angrep på Islam.

    SvarSlett
  67. det er nok flere mennesker med muslimsk bakgrunn som jobber for de hemmelige tjenstene enn folk flest tror. Det er nok ikke lett å være hvit nordmann og drive med etteretningsarbeid i midtøsten!

    SvarSlett
  68. Det er flere vitner til at de drepte sjåføren. I en norsk domstol er det ingen tvil om at de hadde blitt dømt. Kongo har et rettssystem som går norges en høy gang når det gjelder både rettssikkerhet og effektivitet. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvor bra kongolesisk rettsvesen er, men heller om hvor dårlig stelt vi er her i Norge. Thomas Thendrup ble dømt uten bevis eller vitner. Ville det skjedd i Kongo? Neppe!!!

    SvarSlett
  69. Må nesten le når jeg leser alle de tåpelige kommentarene. Særlig de som roser rettsikkerheten og som uten forbehold svelger vitneutsagn. At noen kan få seg til å si så mye dumt. Saken er tragisk for de 2 unge mennene og deres familie. Og hvis det går riktig ille med dem, så kan nok Støre og co. vente seg et etterspill pga manglende handlekraft. Selvfølgelig er guttene uskyldige,men det spørs om den svarte advokaten har vilje og mot til å få fram sannheten. Det er jo nærmest et folkekrav at de skal drepes.

    SvarSlett
  70. Anonym skriver:"UD bør jobbe for å la disse sone i Norge. Det har de såvidt gjort et svakt forsøk på å få til, men fikk savr NEI."

    Før de kan sone, må de være dømt, først da kan norske myndigheter be om at gutta får sone i Norge. Det ville jo vært litt over om de skulle få sitte i varetekt i Norge i påvente av rettsak i Kongo, så lenge påtalen er så alvorlig. Siden Norge og Kongo heller ikke har utleveringsavtaler.

    Til en annen Anonym som spør om hvorfor Moland ikke er sladdet, mens den andre er det. Det kommer av at Moland ikke ønsket anonymitet, mens altså han andre ønsker anonymitet.

    SvarSlett
  71. "At noen kan få seg til å si så mye dumt."

    Oh the irony.

    Selvfølgelig er guttene uskyldige? Det er ikke selvfølgelig at de er enten skyldige eller uskyldige. Hva faen vet noen av oss om det?

    SvarSlett
  72. hver gang vi nordmenn er involvert i noe kriminelt i utlandet saa tror vi umiddelbart at de norske involverte er uskyldige, bare fordi de er norske?

    hva med de 3 norske pikene som dro til Bolivia, er det sikkert at de ikke viste at det var narkotika i bagasjene deres?

    Norske media presenterer alltid nordmenn synonymt med uskyldighet.

    SvarSlett
  73. Spioner ville aldri gått med ID-kort fra forsvaret på seg......

    SvarSlett
  74. :-)hei blåøyde naive nordmenn her!!!! ler godt !!laurent n`kunda opprørslederen sa at det var veldig vanskelig og drive krig i kongo,grunnet at landet var full av utenlandsk etteretning,og en annen ting er jo at landet er full av naturessurser ,pointet mitt i forrige inlegg er at Norge HAR spioner og folk som stager opprør i andre land,gutta er ansatt i den norske hæren samtidig som at de er ansatt av SIG,bare det er på trynet..
    !!!Spioner ville aldri gått med ID-kort fra forsvaret på seg...... hehe når gutta kommer i trøbbel bruker dem disse flittig ,for da blir diplomatiske forbindelser opprettet,kristin krohn devold sørga for at USA fikk målsøkende utstyr til irak krigen som var ulovlig,jeg var sjøl i libanon og så at FNsoldater lempa våpen inn i ambulanser,transporterte disse til for oss ukjente soldater mest sannsynlig fremmede lands etteretning,helt klart ulovlig etter reglene i krig,sitt og syns DIT OG DATT her på forumet, men Norge og folk som har aksjer i råvarer sørger for at disse folka +krigene de utfører vil fortsette,tror dere den terroraksjonen MOSSAD utførte i norge på Lillehammer på 70tallet kunne blitt utført uten at norske myndigheter kjente til det :-o
    NEPPE

    SvarSlett
  75. Flere her inne snakker om norsk ansvar! Dette for firmaet, som sender ut (leiesoldater) ta seg av.
    De for vel dietpenger når de er ute? Bruk de til å kjøpe mat, bestikke folk i fengselet.

    Hva med?
    Illegalt inn i USA uten visum, med våpen og i bil full av blodsøl? Lukter Guantánamo og "water boarding" som tiltaksformer for de som blir tatt!

    SvarSlett
  76. Den ene ønsker vel å være anonym?

    Selvsagt er disse guttene uskyldige, de er jo Norske, akkurat som at Norske idrettsutøvere ALDRI doper seg, og norske bedrifter ALDRI betaler bestikkelser eller deltar i noen form for korrupsjon...

    SvarSlett
  77. Minner igjen om at vi fremdeles IKKE HAR HØRT DE TILTALTES VERSJON - kun informasjon som aktoratet har lekket til pressen og det pressen eventuelt har snappet opp av sladder etc.

    Fantasien til visse folk her inne er virkelig helt fantastisk. Fått en overdose amerikansk actionfilm eller? Virker som om det er en konkurranse i å liksom skulle komme med den mest kontroverse og tøffeste fantasihistorien om hvorfor de to er skyldige. Tidlig i etterfoskningen ble det sagt at innhold i blogger i norske media ble brukt mot de tiltalte. Det sier litt om seriøsiteten til etterforskningen, og at dere storkjefta kanskje burde la vær å la fantasien løpe løpsk på bakgrunn av aktoratets "lekkasjer" og "teorier".

    Dere som er å stolte av å være fra Norge bør hensynta en av hovedpilarene i det norske rettssamfunnet: nemlig at tiltalte skal få forsvare seg og komme med sin versjon av saken.

    Kanskje dere skal høre de tiltaltes historie _før_ dere begynner å leke amerikanske filmmanusforfattere????

    SvarSlett
  78. Foto av sjåførens blod eller ikke. Et normalt
    menneske gliser vel ikke sånn til et kamera som han sørlendingen gjør når han vasker bilen etter eventuelt drapet eller hva som har skjedd der. Nei de skulle nok heller ha vært
    her hjemme og byggd motorvei mellom Oslo og Kristiansand. Det er en risiko i alt og særlig
    i konflikt områder. Men nå er den norske regjeringa så opptatt av at folk skal sone i sine hjemland, så da er det jo rett og rimlig at de hjelper disse to ung gutta hjem til Norge
    for å eventuelt sone her. Det må jo gå begge veier..

    SvarSlett
  79. RASISTER HELE GJENGEN , SOM VIL REDDE DISSE DRAPSMENNENE OG FEIE UNDER TEPPET DET DE HAR GJORT!!!!

    SvarSlett
  80. Hvordan i all verden er det mulig å diskutere dette?
    Vi vet ikke om de har gjort det eller ikke. Vi vet ikke om de opplysningene vi har fått i media er riktige.
    Til og med om de er riktige så kan vi ikke vite om de har gjort noe som helst.De kan ha vært leiesoldater eller spioner uten å ha drept noen.
    Vi vet heller ikke om de får en rettferdig rettsak. Det kan gå begge veier. Hvis retten er korrupt så kan jo de eller familien eller noen andre betale for å få de frikjent.
    Vitner kan eventuelt betales.
    Hvem vet? Ikke jeg.
    Kan retten være rasistisk? Det er det faktisk mange som hevder uten å ha noe å dokumentere det med. Det er vel avhengig av dommeren. De er vel like forskjellige som i Norge.
    Rasisme finnes over hele verden. Men det er ikke garantert at man blir møtt med rasisme hos alle. Verken i Kongo eller i Norge.
    På tide å bli mindre påståelig når vi ikke har noe å bygge på.

    SvarSlett
  81. Etteretningsageneter utsendt av Norge, med ID kort fra det noeske forsvaret i lomeboka.... neppe!!!

    SvarSlett
  82. Nordmennene har selv sagt at de var turister og at de ble overfalt/ranet.
    1. Hvem er gale nok til å dra som turister til et slikt sted?
    2. Ranet? Hvorfor beholdt disse hvite mennene alle verdisakene? Mobiltelefoner og bilen de var i? De kjørte bilen videre etter å ha vasket ut blodet, gjorde de ikke? Ganske kalde fisker, spør du meg!

    SvarSlett
  83. Folk sier at de hadde gyldige id kort fra forsvart, Vis du har vært/jobbet i forsvaret får du id kort som er gyldig i noen år. Betyr ikke at du jobber der per dags dato.
    Enig med en del innlegg her, Vi Normenn er veldig stolte av å være det i utlandet, men hvilke andre land er ikke det?
    Tror ikke denne saken er så lett som alle skal ha det til, Skyldig, ikke skyldig.

    Noen lenger opp snakket om at man tjente greit i forsvaret, det er bare bullshit. Grunnen til at man jobber der er sammholdet, Spenningen ved utelandsreiser.

    Greit lønn går etter fartstid og grad.
    Men en grenader i TMBN(telemarks bataljonen)
    er 20000 før skatt. Broren min jobber der,han har utbetalt 14000 i mnd. han bor på rena i uka, har leilighet hjemme der vi bor. og bil pluss at men skal ha alt det andre som resten av folket i Norge skal ha i livet.
    Jobber ikke i Forsvaret for penger.

    SvarSlett
  84. Hadde de vært "hemmelige agenter" hadde de ikke hatt på seg noe som kunne identifisere de.

    SvarSlett
  85. Grunnen til at første tiltalepunkt hevder de er spioner for Norge eller Forsvaret er for å sikre seg at norske myndigheter ikke skal gripe inn. Griper de inn vil det nå bare forsterke mistanken. At UD ikke har tatt affære i denne saken for lenge siden er hårreisende!

    For oss som har levd i Afrika og kjenner byråkratiet og korrupsjonen der var det lett å se hvor dette kom til å ende allerede etter dag én.
    Å få en hvit mann dømt for drap på en innfødt er i utgangspunktet en gedigen "seier" for dem. Nå har imidlertid denne saken tatt en slik vending at de kan umulig bli frikjent. Det ville være å innrømme for hele verden at politi og påtalemyndihetene i Kongo er latterlig dårlige til å gjøre jobben sin og noe sånt vil ALDRI et Afrikansk land ha på seg. De vil heller fengsle/henrette en uskyldig mann for a unngå å tape ansikt.

    De såkalte bevisene i saken er det liten vits i å spekulere i for det kommer aldri til å bli klarhet i hva som faktisk skjedde her og sjansen for bevis- forspillese/fabrikering er overhengende.

    SvarSlett
  86. Forferdelig trist at Jonas Gahr Støre og Stoltenberg svikter når det mest gjelder. De kunne ha lagt press (pengestøtten)på Kongo i denne saken, men som alltid er de passive i vanskelige saker. Saken er full av fabrikerte "bevis", f.eks. så vises det bilde av en person som vasker en hvit Pickup bil, mens sjåførens bil var en beige Pajero.Dette har de nå i tiltalen tatt konsekvensen av og skriver i tiltalen (offentliggjort) at sjåføren ble skutt da han var ute av bilen på flukt inn i jungelen. De er tiltalt for spionasje fordi de hadde kart og kompass. Hele tiltalen er oppspinn.

    SvarSlett
  87. Halo, det er snakk om dødstraff her! Hvor blir det av rettfærdigheten, menneskeverdigheten osv.? Det er greit at de kansje ikke er helt uskyldige, men fortjener de dødstraff?? Det er helt sykt at Norge ikke gjør mer for at de skal få sone sin fortjente straff i Norge. At Støre og Stoltenberg svikter nå som alt gjelder, syns jeg er både tankeløst og trist.

    Det er to unge Gutter fra Norge som akkurat har begynnt på livet. Greit, de har vel kommet litt skjeft ut, men fortjener ikke alle en ny sjanse? Var de kjendt av politiet fra før? Alle snakker om nye sjanser, og noen er villige til og gi det og. Men gjelder det bare vennskap, baktalelse osv? Jeg syns at de i fengsel, utlenninger, drapsmistrenkte, drapsiktede, voldtekts folk, svindlere, fortjener en ny sjanse! De er mennesker, de gjør feil, vi gjør feil!! Det er menneskelig og feile folkens!!!
    La de sone sin straff i Norge, ikke gi dem dødstraff! Få norge sammen her, og hjelp de stakkar ungdommene som sitter og er hjelpesløse, redde for og bli drept kansje neste uke? uka etter der? på grunn av EN feil de gjorde der nede!

    SvarSlett
  88. De unge mennene tror at de skal bli frikjent og komme hjem til jul,fordi de er uskyldige og ennå så unge at de tror at rettferdigheten vil seire. Dessverre er det ikke alltid slik, og absolutt ikke i et land som fryder seg over å ta en hvit mann. Jeg er redd for at resultatet av rettsaken er gitt på forhånd, og jeg klandrer norske myndigheter for ikke å ha tatt grep i saken før. Blir kvalm når jeg ser det smilende fjeset til utenriksminister Støre, en mann uten empati og samvittighet.

    SvarSlett
  89. Eg trur dæm e skyldig. å at dæm kommer tel å bli dømt førr d ja. ganske så sikkert.
    La dæm sone dær.
    Koførr skal vi ha dæm telbake å sone domen her?
    Norske fengsel e no et luksus hotell førr f....
    Nei la dæm berre være dær dæm e no.. Har dæm gjort det å blir dømt så la dæm få kjenne straffa....

    SvarSlett
  90. Hvis to utenlandske personer sto tiltalt for spionasje i Norge, ville vi da utlevere dem til landet de er mistenkt å spionere for? Selvfølgelig ikke.

    To nordmenn står tiltalt for å ha spionert for Norge, vil myndighetene i Kongo utlevere dem til Norge? Selvfølgelig ikke.

    Støre vet som de fleste andre politikere at man tier stille når man har null sjanse for å bli hørt. Dessuten skal man ikke se bort ifra at norske myndigheter muligens vet at de to har sine svin på skogen.

    Tidligere spesialsoldater som jobber for et "sikkerhetsselskap" og har med seg automatvåpen... denne saken har ingenting med rasisme å gjøre.

    SvarSlett
  91. Å tro at Norge som stat har noen som helst interesse nedi svarteste Afrika er vel å ta hardt i?
    Eller? Det norske forsvaret har vel alltid stått på pinne for USA, og der det fins naturressurser har definitivt amerikanerne interesse.


    På den andre side: Når Norge har en politikk som tilsier at Krekar ikke kan sendes ut av landet pga fare for dødsdom(i et land som er ufarlig nok til at han kan feriere i), er det meget betenkelig at ikke samme staten tar ansvar for å hindre at andre statsborgere får dødsdom eller ender i fengsel som ikke oppfyller internasjonale regler.

    SvarSlett
  92. Jeg observerer at mange kommentarer er relativt sikre på skyld/uskyld i denne saken, basert på noen informasjonsdrypp i norske media. Samt den generelle skepsis til andre lands rettsikkerhet, med en dash rasisme. Som det heter:"The greatest obstacle to knowledge is not ignorance, but the ILLUSION OF KNOWLEDGE".

    Da saken dukket opp i media, trodde vel de fleste at nordmennene var havnet på feil sted til feil tid, og at dette ville løse seg. Etterhvert kom det fram at gutta ikke var helt uskyldige safariturister.

    To muligheter. Skyldig eller uskyldig i drap. Om de er skyldige, av hvilken grunn drepte de sjåføren (og ikke de to vitnene)? Om de er uskyldige, hvorfor gjemte de håndhagla og slettet film/bilder fra kamera? Og hva indikerer denne vaskingen av blod i bilen? Var det en annen bil i en annen setting?

    Uansett er disse to gutta åpenbart ikke de skarpeste knivene i skuffen, uten at det betyr at de er skyldige. Man kan spekulere, men å kategorisk fastslå skyld/uskyld på dette tidspunktet med så mangelfull informasjon er i beste fall prematurt, i verste fall forhåndsdømmende og dønn usaklig.

    SvarSlett
  93. La dem sitte litt til så sprekker de nok.
    Uansett gjør man jevelskap i et annet land så for de faen meg ta støyten der nede også.
    At de to knektene der har vært på turist tur er meg bare røreprat.Nei Roger wavara eller nå hva du heter press dem litt på Afrikansk vis så skal vi nok se to tøffinger som miger i buksa snart.

    SvarSlett
  94. Vel, i mine tanker så ser jeg, at nordmennene er skyldige.
    De fortjener kanskje ikke dødsdom men .. Hvem er det som tar bilder av at han gliser og vasker blod fra setet?..

    Vel...

    Får håpe rettferdigheten seirer.

    SvarSlett
  95. Dere er gale!
    1. Norge driver ikke med spionasje
    2. Disse gutta har ikke drept sjåføren sin. Hvorfor skulle de gjøre det?
    3. Konspirasjonsteorier er for wacos. Tenk dere om. Hvor syke er dere.

    Få gutta hjem.
    Dømmer Kongo disse for drap skal jeg gjøre alt jeg kan for at Norge ikke sender så mye som en krone til denne bananrepublikken ever.

    Gahr Støre for helvete.... våkn opp.
    Fikser du ikke dette håper jeg du kan leve med å ikke å ha forsøkt.
    Dette er et klassisk afrikansk tilfelle av rasisme/utpressing. FÅ DEM HJEM!

    Alle idioter som her skriver om norsk spionasje og at de er drapsmenn fordi de har vært dumme nok til å reise til dette søpplelandet håper jeg får oppleve stedet på nært hold. Dere aner ikke hva dere skriver om.

    Spionasje og drap. Pubertetsfantasier.

    De har ikke drept noen.
    Få dem til helvete hjem.

    Hater å lese innlegg fra sofa-spesialister.
    Det er ikke forbudt å være eventyrer.

    Se hva amerikanerene gjør for å få hjem sine (2 journalister i Nord-Korea). Hvis ikke Gahr og UD kommer på banen her straks skammer jeg med over å bli representert av slike feige noksagter. Noe å presse med? Ja... bistandsmidler. Slipp "gutta våre" fri eller stryk Norge som bistandspartner. Sponser ike slike regimer.

    Fair trial.... yeah rigth.
    Hangjudge er vel mer dekkende.
    Aktor er en lokal klovn som har sine "15 minutes of fame".

    Gahr!!!!!! Hva skal vi med sånne som deg hvis du ikke kan vise litt baller og rydde opp i denne former for utpressing?

    Få dem hjem!

    TPG

    SvarSlett
  96. De er skyldige som faen. La dem råtne i Kongo!

    SvarSlett
  97. Våpnene de bar var innført lovlig og godkjent av kongolesiske myndigheter.

    SvarSlett
  98. Kongo – dramaet

    Nå er det på tide at myndighetene her slår igjennom og megler eller setter krav til Kongo iflg. det dramet der nede som er blitt en ren gisselsak.
    Det ser ut som landets politikere er mer opptatt av valg enn å sikre sine landmenn ved rettferdig rettsak. Uansett om de tiltalte eller mistenkte er skyldig så behandler ikke vi utlendinger eller innvandrere slik her som disse der nede blir behandlet. Her er ikke noe som minner om rettferdig rettsikkerhet.. Slik det nå settes frem pengekrav så er det en ren gisselsak. Media har fremsatt saken også slik at jeg ikke tror de er skyldig på noen punkter.
    Allt de foretok seg ifølge media var godkjent av konolesiske myndigheter.
    Et militærdiktatur er et militærdiktatur og der nede ser det ut som de lager lovene underveis.

    Nå må politikerene her gjøre noe. Det som skjer er umenneskelig press som setter spor resten av livet. Vi er vitne til en sak der rettferdigheten neppe kan kalles rettferdighet på noen punkter og dette er i 2009. De som er tolker der kan omtrent ikke oversette.
    I denne saken er aktor og dommere nært forent, der korrupsjon og den som eier mest penger vinner. Vi har fått det fremsatt av media at feil lik er obdusert, det er ikke bevist at enken er eller har vært gift med den avdøde, det er heller ikke bevist at ungene er avdødes. Hva er det neste? I et så fattig land er de nok meget produktive til å finne sleipe løsninger som hvordan få tak i litt money på en enkel måte – jo iscenesette det hele..Slik tror jeg saken er og forblir.
    Det er dessuten et kaos uten like. En parodi på en rettssak. Rettssaken nå er blitt en sammenblanding av en straffesak og en krangel om erstatningsbeløp som tilslutt er iscensatt av ett korrup system og som ender i en ren gisselsak.

    De pengesummene de fantaserer om er penger de uansett aldri får. Det som var et hat kombinert med pengebegjær ender nå som en gisselsituasjon.

    SvarSlett
  99. Dette er lett match.
    Få gutta hjem.
    UD betaler løsepengene.
    Erik Soleim trekker beløpet fra i de ca 114 mill (tall fra 2008) som vi gir i bistand til Øst-Kongo.
    Case closed.

    Ny regjering. Stryk Kongo (og en rekke andre land) fra listen over de vi sender penger til.

    SvarSlett
  100. US$ 500 mrd?
    OK.... da har saken gått over fra en rettsak til hva jeg vil omtale som en gisselsituasjon. Følgende bør andre norske innsatsgrupper enn diplomatiet bli engasjert og forberede en handlingsplan. Slik andre land gjør når statsborgerene deres blir holdt som gisler i lovløse land.

    SvarSlett
  101. Gutta er nok slyldige i drap, men fortjener likevell en rettferdig rettssak. I min mening er grunnen til at gutta nekter å utale seg at de nå setter fokus på en rettsprosess som er totalt korrupt istedet for å prøve å bedyre sin uskyld.

    UD; få gutta hjem, og stans bistandshjelp til Kongo.

    SvarSlett
  102. Plausibelt scenario:

    Moland+French sitter i bil med sjåfør og to vitner. Gutta og vitnene eller sjåføren begynner å diskutere om noe/sjåfør krever mer penger enn avtalt på et øde sted langs veien. Det utvikler seg et basketak. En eller annen trekker et våpen. Sjåfør dør. Vitner løper som helvete. Moland+French kommer seg til helvete vekk.

    Mao, drap i selvforsvar. Virker sannsynlig for meg. Dessuten vil det til en viss grad kunne kombineres med vitnenes påstander.

    SvarSlett