tirsdag 11. august 2009

Familietragedie, et forferdelig ord.

Kvinne drept med kniv i natt i Oslo. Nå vet vi (og avisene) egentlig lite om saken men en ting som er helt tydelig er at det er for mange slike saker.

Hvilke mekanismer får kvinner til å bli i voldelige forhold? Er det virkelig så vanskelig å pakke sakene?

Selvsagt kan en i endel saker rette fingeren mot psykiatrisk helsevesen som ikke makter å følge opp ustabile personer.

I andre saker klages det gjerne på politiet som ikke klarer å beskytte voldsofre og kvinner som er truet på livet av sambo/ektemann.

Justisministeren har jo fått til en ny våpenforskrift som begrenser tilgang til lovlige våpen i håp om at det skal gjøre en forskjell, jeg tviler da kniven er minst like lett å ty til og faktisk er det mest brukte våpen i drap og voldshandlinger.

Nei, ansvaret ligger i bunn og grunn hos kvinnen som velger å bli i et voldelig forhold med en ustabil mann. Det forhindrer derimot ikke at vi som samfunn burde gjøre det enklere for henne og komme ut av en slik situasjon.

Vi har i dag organisasjoner som gjør en bra jobb, på tross av lite økonomisk støtte og statlig hjelp. Dette er nok et område staten Norge både kan og bør ruste opp endel.

Ps. Kommentarene her er generelle ovenfor et samfunnsproblem og ikke nødvendigvis knyttet opp mot denne saken.

Familietragedie er fortsatt et dårlig ord, jeg syns det gjør problemet mindre enn det egentlig er. Dette er vold og drap.

16 kommentarer:

  1. Det er helt tydelig at du ikke greier å se realiteten her. KVINNENS FEIL???? Skal love deg at å bryte ut av et forhold ikke er lett, selv om det inneholder vold. Kanskje enda verre da, fordi (ofte) kvinnen er kuet, redd og føler skyld. Det er en bivirkning av å bli mishandlet... Dessuten, vi vet ikke nå OM det har vært vold i dette ekteskapet, kanskje det er en grunn til at hun ikke har pakket? Problemet ved å bryte ut og f.eks flytte til et krisesenter er at man også bryter med nettverk, jobb og hjemstedet pga egen sikkerhet. Du har rett i at dette er et drap, hverken mer eller mindre. Men legg ikke skylden på offeret!

    SvarSlett
  2. Er vel ingen som sier at det er kvinnens feil her?
    At hun har et ansvar er udiskutabelt, du blir ikke værende i et brennende hus så hvorfor bli et et voldelig forhold?
    Kan heller ikke se at noen prøver og plassere skyld på offeret, vi må gjøre det enklere for kvinner i slike situasjoner og bryte ut.

    SvarSlett
  3. Det offentlige svikter disse kvinnene med å ikke kunne tilby dem sikkerhet.
    krisesenter og andre offentlige institusjoner er rett å slett ikke sikre nok i forhold til den trusselen disse kvinnene står ovenfor og det vet de, netopp derfor lar de seg heller terrorisere av en ektemann.

    SvarSlett
  4. "Nei, ansvaret ligger i bunn og grunn hos kvinnen som velger å bli i et voldelig forhold med en ustabil mann."

    Hvis ikke dette er å plassere skylden på offeret så vet jeg ikke hva som kvalifiserer, gitt.

    Med "støtte" som deg trenger ikke disse jentene noen fiender...

    SvarSlett
  5. Hvis huset ditt brenner, redder du da livet ditt ved å gå ut? Eller venter du at brannvesen skal bære deg ut?

    Ved ikke å ta ansvar for seg selv, egne handlinger, livssituasjon osv umyndiggjør en seg selv.

    Ved stadig å fokusere på hvor vanskelig alt er osv så skaper en ikke en aksept for at dette skal man faktisk være i stand til å klare selv.

    Den dagen det er alminnelig akseptert vil kanskje ikke det være så vanskelig for en kvinne å bryte ut av et dårlig forhold?

    SvarSlett
  6. For ett menneske som ikke vet hvordan det føles å være redd for å gå ut av ett forhold, kan nok dette bare høres idiotisk ut... Men når man sakte men sikkert blir dratt ned av ett menneske som egentlig betyr mye for en, så merker man det ikke selv. Man blir mer og mer nedbrutt, og etterhvert som man blir det, så mister man viljen til å kjempe. Å bli fortalt at man ikke er verdt en dritt og at ingen vil ha en, gjør at man ikke ikke tør å bryte ut av forholdet. Andre faktorer som trusler om bank, drap eller selvmord gjør heller ikke situasjonen bedre!
    Så vær så snill å ikke sitt og uttal dere om ting dere tydeligvis ikke forstår dere på....
    Men for all del... det er mulig å komme seg unna, se ting på avstand og forstå at man må ut, for så å få det verdige livet man fortjener :-)

    SvarSlett
  7. Har vi ennå ikke lært: DNA og SV = Farlig.
    Straffenivået er stikkordet.

    SvarSlett
  8. Det er selvsagt ikke kvinnens feil. Kvinner som blir værende hos en voldelig mann gjør en stor tabbe, men dette gjør ikke at hun har noe ansvar for hva som skjer. Det eneste som kan gi kvinner noe ansvar i slike saker er om hun selv har vært voldelig, eller fremprovosert handlingen.

    Psykisk helsevesen har ofte gjort store feil i slike saker, men det blir også feil å gi de noe ansvar for et drap, med mindre de visste eller burde visst at det de gjør/unnlater å gjøre fører til drap.

    Hovedansvaret ligger ene og alene hos drapsmannen. At noen kan påstå noe annet forstår jeg faktisk ikke.

    At kvinner ikke forlater voldelige menn er vanskelig å forstå, men problemene er ulike, de kan være nedbrutt psykisk. I kidnappingsaker kan man få "stockholsmsyndromet", og kvinner utsatt for vold kan rammes av medavhengighet. For de som virkelig lurer på hva det er kan de lese på
    www.krisesenter.com/innlegg/kan_hun_ikke_bare.html

    Det gir iallefall en forklaring på mekanismene som slår inn.

    SvarSlett
  9. typisk utlendinger? det er merkelig altså... hver gang jeg hører om knivdrap eller noe som ligner på knivdrap, så tenker jeg oppi mitt(rasistiske??)hode: "det er heeeelt sikkert en av våre nye landsmenn" og vet dere hva?? jeg får faktisk rett 99 prosent av gangene. hmmm.... merkelig. men slikt er vel rasistisk tankegang. en annen ting er at knivdrap er en av de mest bestiale måtene å drepe et menneske på og det sier jo litt om de primitive apekattene vi drar inn i landet vårt... nei vi får heller fortsette å dulle og dalle med de... jeg stemmer fremskrittspartiet denne gangen. har lyst å føle meg trygg i Norges gater igjen. Oslo drar jeg aldri frivillig til..

    SvarSlett
  10. HMMMMM::: Den som leker med ilden må regne med å brenne seg på fingrene... Er norge virkelig så dårlig stellt med nordmenn, slik at norske kvinner må finne seg muslimer og annen dritt for å gifte seg?? MAN HØSTER SOM MAN SÅR....

    SvarSlett
  11. bombe at det er innvandrer da. blitt så vanlig med vold og drap i norge, utført av innvandrere om dagen, at man knapt klarer å skille sakene fra hverandre.utrolig at sv og de rødgrønne klarer å stå på og forsvare mer innvandring!! heia!! stå på!! importer mer kriminelle til dette landet, det trenger vi virkelig!!

    SvarSlett
  12. Rikelandene selger mer og mer våpen til fattigelandene(Norge 6.plass)... hemmeligtjenester/medier/politikkere blåser opp konflikter i fattige landene(Israel) istedenfor finne en løsning!
    Mister flktninger bosted/liv og flyter til andre land med mye mental smerter/press/stress!De kunne ikke sitte rolig når slektninger slaktet i 1000vis og ble lammet og ble IDPs!De er urolig
    og krangler med hverandre (og noen dtikker)
    Grådige landene forstår ikke hvordan de skader fattige landene og folk!Rike landene vil aldir slutte å plyndre/å skape problemer..!Du må forstå politisk,okonomisk,samfunnmessig,personlig grunner er årsaker til tragedier!!!

    SvarSlett
  13. Våpensalg, bistand og handelavtaler er selvsagt viktige ting å diskutere, men jeg ser bare ikke hva det har med en familietragedie i Norge. Det finnes syke mennesker uansett, og det vil finnes flyktniger uansett hva de rike land gjør med de fattige land.

    Se på de land man ikke handlet med, og ikke solgte våpen til. De var mange som flyktet og mange av de var også psykisk syke.

    SvarSlett
  14. Det er jo nettopp når kvinnen har forlatt sin voldelige mann at han blir så desperat at han dreper. Noen som har tenkt på det? De gangene de dreper før hun har forlatt ham er det som oftest fordi hun har fortalt at det er det hun skal...

    SvarSlett
  15. "Hvilke mekanismer får kvinner til å bli i voldelige forhold? Er det virkelig så vanskelig å pakke sakene?"

    Vel, når kvinnen vet det som står i innlegget over,hvilket er mitt, så bruker hun nok opptil maaaange laaaange stunder, opptil flere år på i det hele tatt å tørre å tenke tanken mer enn i bare et bitte lite sekund.

    SvarSlett
  16. 14.39, 11. august? Ingen vil være redd for at flammene skulle finne på å følge etter deg i gatene, oppsøke ditt nye hjem for å brenne på nytt, eller hevne seg på andre måter fordi du forlot dem osv. Ser du forskjellen?

    SvarSlett