torsdag 13. august 2009

Rettsak eller sirkus?

er det 100% sikkert, eller bortimot sikkert hvertfall at rettsaken starter fredag.

Forsvareren mener feil lik er blitt obdusert fordi aktoratet har rotet med navnet, jeg tror ikke jeg ville vært helt fornøyd med den forsvareren men vi får se når det braker løs..

Advokaten til guttene mener alle anklagene er falske.

Krever inngangspenger for å se rettsaken, ulovlig ifølge forsvareren.

Soning i Norge, evt. soning i Norge har vært diskutert. Livstid i kongolesisk fengsel i praksis en dødsstraff.
French gikk med forsvarets ID på brystet.

Da braker det løs, rettsaken som skulle startet klokken 9 kommer sannsynligvis i gang klokken 11. Far til Tjostolv Moland forventer ikke en rettferdig rettsak.

De tiltalte ble marsjert gjennom byen til rettslokalet.

Sterk kritikk av etterforskning fra forsvarer førte til utsettelse til tirsdag for å gi aktoratet tid til å svare på anklagene.

Knut Moland sikker på livsvarig eller dødsstraff men han tror ikke en eventuell dødsstraff vil bli eksekvert, som han sier er det lite penger å hente i lik.

UD tilstede kun for å observere..

Nordmennene måtte evakueres fra rasende mobb, det virker jo en smule primitivt å paradere guttene nedover gaten.

Viseguvenøren lover å bedre sikkerheten.

Nå må forsvareren gå i dekning etter trusler.

FN-observatører er på plass for å følge rettsaken og undersøke om det er en rettferdig prosess.

Kollega av Moland og French uttaler seg, guttene beskriver han som skrytepave.

Da er det offisiellt, det er et sirkus, hvis det noen gang skulle vært tvil om sakens kjerne bør vel den være slettet nå. Muligens dette kan tolkes rasistisk (og det vil det nok av noen personer) men uttrykket: "Special price for you my friend" dukker opp bakerst i hjernebarken, når du hører det bør du skjønne at du blir lurt.

39 kommentarer:

  1. Det er en rettssak, hvordan det?

    www.merano.no , her, klikk deg inn her du. La rettsvesenet ta seg av å dømme disse to kjeltringene.

    SvarSlett
  2. Kjeltringene? Forhåndsdømt av deg allerede hvertfall...

    SvarSlett
  3. Han sier ikke at det ER feil lik. Han sier at i loven's oyne er det ikke tilstrekkelig dokumentert at det er riktig person da papirene ikke er gyldige.

    SvarSlett
  4. STERKE BÅND TIL KONGO :Det går igjen at mange kommentarer har tillit til Kongos rettsystem, og i likhet med påtalemyndighetene dømmer de dem på forhånd, samt bruker stygge kallenavn osv. på de to norske. jeg mistenker disse kommentatorene for å ha sterke bånd til Kongo, og da er de naturlig at de støtter opp om sine.
    Vi andre stoler ikke på rettsystemet og er redd for utfallet, er ikke beroliget mht. forsvareren.

    SvarSlett
  5. Håper de blir dømt.
    Trodde de var uskyldig helt til jeg så bildet av at en av de smiler etter drapet.
    Man smiler uansett ikke etter et drap, og heller ikke mens man tørker blod og er glad for at de hadde "sluppet" unna..

    SvarSlett
  6. Nei nei såklart er man skyldige om man smiler når man tørker opp blod.

    Du siste anonym som sier det har vel vært i krig? og vet nøyaktig at om man blir beskytt,ser folk dø rundt seg. da greier man og oppføre seg 100% normalt og anstendig? slik at man ikke blir litt smårar og smiler av alt og ingenting?

    SvarSlett
  7. Det er faktisk fullt mulig a smile etter et drap!!

    Humor og anti-holdning er vanlige psykologiske redskaper som brukes i töffe tilfeller. Hos norsk politi er det MEGET utbredt. Jeg har selv sett det.

    Tenk deg selv: du ma se lik fra ulykker ofte i jobben, selvsagt ma du bygge et system som gjör at du ikke klikker.

    Sa gutta i Kongo kan godt snakke sant nar de sier de har utviklet denne teknikken. De er jo tross alt soldater.

    SvarSlett
  8. her e som vanlig proffan ute med sure oppgulp i hytt å pine :(
    e dokk synske eller ? ser virkelig slik ut , la no rettsapperatet avgjøre dette , har ikke noe innvirkning ka dokk måte mene okke som .
    NISSA !!!

    SvarSlett
  9. Nå synes jeg og håper inderlig at hvis de er skyldige så må de bøte for det uansett hva dommen blir. Det bør være grenser for hva man gjør,og skyte et menneske på kloss hold er bare kvalmt synes jeg. Tror nok de trodde at de ville slippe billig unna i og med at de er i Afrika,vel vel tro om igjen sier jeg.

    SvarSlett
  10. Det virker ikke helt som et genistrek av advokaten. Hvis han må ty til slike halmstrå viser han egentlig at han ikke har så mye annet å komme med.
    Det virker som litt dårlig strategi.

    De personene som mener at de har grunnlag for å si noe om skyldspørsmålet er idioter.

    SvarSlett
  11. Flere kommenterer at Moland smiler, og ja, det virker mildt sagt malplasert, men som andre nevner, så er det også forsvarsmekanismer i humor. MEN - hvorfor French skulle ta bilde av Moland når han vasker blod av bilen, er noe mer uforståelig. Skrytebilder? Man må formode at siden Moland rakk å slette bildene på sitt kamera (etter sigende), indikerer det at Moland formodentlig også tok bilder av French i blodvaskingen? Eller enda mer graverende?

    En Anonym mener at siden ikke alle er brennsikre på at kongolesisk rettssikkerhet er bare ræva, så må det skyldes at disse "tvilerne" har sterke bånd til Kongo. Jaja, jeg får vel le litt. Ren forsvarsmekanisme..

    SvarSlett
  12. jævla cowboyer, løper rundt i bushen med ID kort fra forsvaret og leker krig. PATETISK !!

    SvarSlett
  13. Visst er det patetisk men det er dermed ikke sikkert de er skyldige i drap, spionasje faller jo på sin egen urimelighet.

    SvarSlett
  14. Kongo Bongo. Sier alt egentlig. Innen 100 år har vi jungel i Norge også...

    SvarSlett
  15. Hele saken virker bare helt merkelig. Har ingen tro på at de er skyldige. Grunnen?
    Kongo er gjennomkorrupt, dette er ikke et normalt Europeisk land.
    Motiv? Hallooo..Hva i heiteste skulle være motivet deres?
    Om det er noen som liksom skulle innbille meg at disse to er kaldblodige leiemordere. Hvem ansatte dem , hva skulle være motivet til å drepe en fattig sjåfør? Og da hadde de vært proffesjonelle. dvs de hadde drept "vitnene" også, ikke tatt bilder og utført drapet et helt annet sted.
    At noen ikke fatter hvor mye alt dette skurrer er helt utrolig.
    I kongo derimot, dreper man for å stjele 400 dollar og mindre, dermed har "vitnene" ganske sterke motiver, eller andre.
    Nordmenn dreper ikke for 400 dollar, de har 400 dollar og mere til. Og har de det ikke drar de hjem og lever på sosialen som utbetaler mye mer enn 400 dollar. Levevilkårene er helt annderledes.

    SvarSlett
  16. Kanskje de to karene kan konvertere til Islam?

    Gahr Støre lover i dag å slå hardt ned på alle utsagn som kobler muslimer til vold, ran og terrorisme.

    Som eksemplel, "Ikke alle muslimer er flykaprere, men det er et faktum at så og si samtlige flykaprere de siste 20 årene med stolthet har erklært seg som muslimer."

    Så om gutta blir muslimer vil Gahr Støre teppebombe Kongo om noen tør ymte frampå om at de har gjort noe galt.

    Forøvrig bør Norge forlange at de to blir satt fri, for de kan ikke få en rettferdig rettsak i et land som Kongo.

    SvarSlett
  17. Hva i "huleste" heite skal Norske gutter reise rundt i Afrika,og leke geriljasoldat for? Dette må være lite voksne sjeler som "tror" at krig er "glamour"og liker å leke "Rambo" Har de drept,så fortjener de å sone i Kongo verken mer eller mindre,"etter den søte kløe kommer den sure svie" det bør "Rambobøller"snart lære!

    SvarSlett
  18. Rettferdigheten kommer til å skje fyllest. Du får ikke spesialbehandling bare fordi du er hvit. Kan ikke gå rundt og drepe folk i Afrika, og deretter lene seg tilbake og si "Hjelp, jeg er rik og hvit, kom og redd med kjære Norge, jeg er uskyldig!!!" Get real...

    SvarSlett
  19. Åjo, spesialbehandling fordi de er hvite får de.
    Derfor de i det hele tatt er tiltalt.
    Av svarte rasister. Derfor så mange antihvite nordmenn skriveri om hvor skyldige de er og. Mange i Norge som hater og avskyr hvite over alt på jord, derfor de kjemper for etnisk renskning av nordmenn i Norge også.

    SvarSlett
  20. Hvorfor snakkes det om rasisme mot hvite? Og hvem her er det som snakker om "rettferdighet"? Er dere som skriver dette, "rettferdige"? Gå hjem og ta et KRAFTIG oppgjør med dere selv før dere lirer av dere slike utsagn...

    SvarSlett
  21. Hvis de har gjort dette bør de dømmes, men det virker som et "lopprsirkus", ta betalt for å se en rettssak.
    Norge bør umiddelbart stoppe all støtte til disse landene og vise vår holdning.
    Det hjelper ikke å sende penger for å skape et demokrati, diktatorer og militære blir rikere og det blir større makt til lederene.
    Du kan jage negeren ut av bushen, men ikke bushen ut av negeren.

    SvarSlett
  22. Finner det svært merkelig at to topptrente soldater tar bilde av sitt eget drap.Snodig å ta bilde i hele tatt,men å lage bevis mot seg selv...Nei,det tror jeg ikke de er så dumme at de gjør.Skulle ønske vi kunne fått hørt mere fra Støre her.

    SvarSlett
  23. Jeg vet ikke om disse to er skyldige eller ikke, og det er det ytterst få som faktisk vet, så uoversiktlig som dette er. Tydeligvis mange her inne som mener de burde henges. Hva slags personlighetsforstyrrelser sliter dere med egentlig?

    Det som er sikkert i denne saken er at veldig mye av bevismaterialet er ugyldig. Det er slurvet med obduksjon, avhør og bevisinnsamling. Hvis Kongo skal håpe å bli tatt på alvor i fremtiden, må dommerne ta hensyn til dette. De to norske bør bortvises fra Kongo til evig tid og fengsles i Norge for å ha ulovlig gitt seg ut for å være tilknyttet det norske forsvar.

    SvarSlett
  24. jeg tror ingen nordmann gidder å stjele eller drepe midt inne i jungelen ...den tisspausen tror jeg var planlagt. jeg kunne også ledd om jeg fikk kuleregn rundt meg og gikk så vidt klar.galgenhumor

    SvarSlett
  25. joshua var kjekk og ser snill ut.. begge ser ut som greie gutter ikke mordere.. er sikkert utlendinger som sitter hetser de!!på nettet andre afrikanere---

    SvarSlett
  26. rart det fins atirasister.. dere burde iallfall vite at ingen hater hvite mer enn negre og pakkistanere.. latterlig at noen vil forsvare de mørkhuda når de likevel aldri forvarer dehvite de hater alle hvite-er alltid rasisme en vei man snakker om.. for det er ikke synd i de hvite bare de svarte ..tydeligvis

    SvarSlett
  27. Ta f.eks du har vært nervøs fordi en du sitter på med kjører ekstremt fort og farlig, du vet du vil omkomme om det sku skje en ulykke. Etterpå, mange som har denne evnen, så roer di ned stressnivået i kroppen med å ty til latter og humor!

    Så på meg virker smilet til Tjostolv mer om lettelse for å ha overlevd, enn at sjåføren ble drept!

    SvarSlett
  28. To (hvite) menn vil ha en sjåfør med bil i Kongo, ektemannen din påtar seg oppdraget, på veien skjer altså denne tragiske hendelsen, og det neste du ser av bilen, er de to hvite mennene som tar bilde av hverandre og smiler mens de tørker blod etter din drepte ektemann og familieforsørger (for alle de 8 ungene i skogen).

    At man får en (smilende) reaksjon etter en slik "hendelse", javel, men å ta bilder av at du smiler, og ikke slette bildet umiddelbart fordi det er for jævlijævli, viser en mangel på empati som er umenneskelig og forhåpentligvis veldig unorsk. Glad vi slapp unna(?), det var bare en nigger, noen skrytebilder til SIG-komisene våre i Kampala...fy faen!

    SvarSlett
  29. Husker mang en gang i utenrikstjeneste at vi tydde til latter og "svart humor" etter forferdelige hendelser.
    Bilder ble og tatt der vi ryddet opp i blodfulle bandasjer og knuste bildeler.

    Latter og svart humor er noe som fort blir lært når du er soldat, ambulansepersonell eller er i en jobb der tragedier og farer er hverdagen din.

    Husker spesielt en kommentar fra en av mine medsoldater, en kveld der vi satt ute i sola med nerver i spenn etter en meget blodig dag:
    "Du vet, det er ingen der hjemme som kommer til å forstå hvorfor vi vitser og ler mens død og tragedie er rundt oss. Hjemme ville vi blitt pakket inn i tvangstrøye, fordi vi ikke kryper i fosterstilling og gråter."

    Ja, etter den kommentaren så avsluttet vi kvelden med en konjakk og gikk til sengs. Klar til en ny dag med tragedier som vi måtte overleve.

    SvarSlett
  30. Tjostolv Moland brukte uttrykket "fremtidige eventer" som årsak til at de befant seg i Kongo. Jeg har også hatt tilbud om tjensete som "leiesoldat" i utenlandsoperasjon for kongeriket Norge. Det gjaldt vakthold av en oljeledning. Problemet var at landet som ville ha denne tjenesten kapper skallen av folk med sverd.

    Selve motivasjonen for at folk er villig til å ta slik tjenste er eventyrlyst om muligens penger. men å drepe negre i jungelen i Kongo, i ett land der du lett blir gjenkjent som hvit, og der de snakker fransk, uten kjenskap til geografien, det er for dumt.

    Dersom denne negerrepublikken ikke er i stand til fremføre en skikkelig rettsak, i tråd med de konvensjoner dommerne er forpliktet til å ha kjennskap til, er vel saken åpenbar.

    Tjostolv Moland og Joshua French har vært noen naive idioter i ett gjennomkorrupt og kynisk land de aldri skulle rotet seg inn i, og som sikker fortiden gir blanke faen i skammen som måtte komme senere, så lenge de kan komme helskinnet fra dette.

    Utenriksdepartementet kunne vel vært så vennlig å informere Kongo om hvilke prinsipp som skal følges i behandling av mistenkte, og at dersom dette ikke følges så blir all pengestøtte stoppet.

    Det kan like gjerne være at den drepte ikke var gift med den påståtte, eller at han ble likvidert fordi det var nyttig.

    SvarSlett
  31. Enig med deg, 12.28... Selv om Forsvaret er vel også ansvarlig for at folk får anledning til å "løpe rundt" med deres ID-kort? De burde dele litt på det ansvaret der, syns jeg.

    SvarSlett
  32. Det kan også være en reaksjon å ta bilde i en situasjon som er så utrolig at en synes det er vanskelig å tro det selv?! En sånn "klype-seg-selv-greie"? Ikke vet jeg, men det er vel en fakt at alle og enhver kan reagere ganske så irrasjonelt i enkelte situasjoner. Og hvorfor ikke i denne "liksom"?

    Og jeg VET uansett at det å smile og tom LE, faktisk er helt naturlig for ganske MANGE som opplever nettopp så tragiske ting på så nært hold. Enten det er galgenhumor eller "reine og skjære" nerver. Jeg tipper det var litt begge deler for de gutta der, jeg...

    Merkelig at så mange mener å vite at det er feil å reagere på en helt normal måte. Det er akkurat like normalt som å "velge" å grine. Man reagerer som man gjør og reaksjonen er IKKE et bevis på at en er den skyldige i den situasjonen en "ler av". Det er helt sikkert.

    SvarSlett
  33. Nairv Nordmann i kongo er skyldig, de må få samme straffe som mordre Congomann får, og vis de funnet skyldig dette er mye bedre å få Dstraffe en og sitter africanske fengsel å gi double decker blow-job! lol

    SvarSlett
  34. Uenig med deg 05.44. Et slikt ID-kort fikk jeg også under førstegangstjenesten, og jeg hadde hatt det ennå hvis ikke lommeboken min hadde blitt stjålet for en tid tilbake. Ser ikke at det beviser noe som helst. Og det at de har telt og kniver med seg beviser vel på ingen måte at de er agenter for noe som helst. Synes hele ettersorskningen er en vits. "Tror" dette er drapsvåpenet. Latterlig å forhåndsdømme dem ut ifra de bevisene som har blitt fremlagt.

    SvarSlett
  35. feigning Nordmenn, de er 110% skyldig, hvis det har vært i texas det skulle har vært "case closed" og rask i under jord.

    SvarSlett
  36. Ja dette er virkelig et sirkus. Hvem er det som tror at de de kan kreve erstatninger på 10-12 millioner dollar da? Og hvor mange av barna til enka var sjåførens biologiske barn? Jeg leste en plass at det var bare ett. T.o.m sjåførens fagforening krever erstatning. Og "Kongo vil kreve erstatning for de skadene saken har påført landet". Man må nesten bare le, dette her høres helt tragisk ut. Uansett hva disse to karene er skyldige i så blir ikke dette en rettferdig rettsak. En skikkelig heksejakt, hvor man skal få mest mulig penger fra de hvite.

    SvarSlett
  37. Jeg ønsker ingen dødsstraff for disse mennene. Ei heller livstidsstraff i Kongolesisk fengsel. Jeg håper inderlig at Norge, etter rettsaken i Kongo - får hjem mennene for evt. soning i Norge, og at en dialog mellom statene bidrar til dette. Det jeg derimot håper - er at de blir dømt riktig for det de kankje har gjort, og om det blir ført beviser for skyld. Personlig tror jeg faktisk ut fra det vi har fått vite - at disse mennene ikke var i Kongo for å plukke bær..... De var uniformert, hadde våpen, og ID (gammel)fra forsvaret. Jeg tror at alle forstår hvorfor de var der. De er leiesoldater - hvilket er en gruppe menn som alltid har funnets gjennom historien. God lønn/tap av eget liv har alltid vært en følgesvenn for disse. Men valget om å drive med dette - i stedet for å jobbe kveldstid på lokal Statoil f.eks. er ønsket om spenning. Vel. Spenning har de fått!!!

    SvarSlett
  38. Bongo fra Kongo er god beskrivelse av "buskfolket".

    SvarSlett
  39. Du har nok misforstått meg, 20.03.

    Jeg mener at Forsvaret bør inndra de ID-kortene idet folk ikke lenger er i militæret. Som vi nå ser kan det motsatte føre til trøbbel. Det er ikke bare disse to som blir mistenkeliggjort, men faktisk også den norske stat. Derfor burde Moland og French, når de beveger seg i et land som Kongo, ha ID-kort som ikke er tilknyttet det norske forsvaret.

    Men som sagt, jeg mener at det ansvaret der får de og forsvaret dele på iom at ikke forsvaret inndrar alle slike ID-kort. Men det betyr slett ikke at deres besittelse av nevnte kort er et bevis for noe som helst, det har jeg aldri verken sagt eller ment.

    Jeg tror ikke du har lest det innlegget jeg svarte på nøye nok, for jeg mener, som deg og han/hun jeg svarte, at det IKKE er riktig å forhåndsdømme. I mine øyne har etterforskningen vist seg å være en stor, men lite morsom vits og rettssaken likeså.

    SvarSlett